ROMA-NEMZ-TAB-19-0049

2019. június 27. és 30. között rendezte meg a Nonprofit Hagyomány Alapítvány a ROMA-NEMZ-TAB-19-0049 pályázati azonosítójú Hagyományőrző Roma Tábor című programját, amely az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósult meg.

A gyerekeket 2 kísérő felnőtt felügyelte. A programok megszervezése a nemzetiségi kulturális hagyományok feltérképezését, identitástudat erősítést, különböző nemzetiségek együttműködést szolgálta. A napi programok zárásaként vetélkedőket tartottunk, melyek a napi programokhoz kapcsolódtak.
Az első nap az utazással, és a szállás elfoglalásával telt. Később a vacsorázással majd vetélkedővel zárult.
A második nap Zsolnay kulturális negyed megtekintésével telt. Ezt követően a tábor helyszínén folytatódott a napi program, foglalkozásokkal.
A harmadik napon a pécsi állatkertet látogattuk meg, ahol a gyerekek természeti ismeretei bővültek.
A negyedik napon a reggelit követően a csoport kirándult a Mecsekben. Késő délután a szállásra való visszatérés után folytatódtak a vetélkedők.
Az ötödik napon a szállás elhagyásával, visszautazással zárult a tábor.
A programok során törekedtünk a tanterv számára hasznos ismeretek átadására, megszerzésére.

A csoport a projekt során a feladatokkal kapcsolatban, de a napi általános érintkezés során is sokszor használta a roma nyelveket, sokan itt ismerkedtek az identitáshoz tartozó nyelvvel.
A roma hagyományokhoz szorosan hozzátartozik a művészeti tevékenység, nagyon sok tehetséges roma diák van a képzőművészetek, zene terén.